Cu o zi înaintea stagiului de pregătire pe care-l va ține cu „fluierașii” din Liga I la Brașov, Vasile Avram a făcut o analiză a situației din arbitrajul românesc. Nu l-a uitat pe „prietenul” Ion Crăciunescu și induce ideea, justificată pe undeva, că arbitrii din România sunt pe drumul cel bun sub conducerea sa.
Biroul președintelui CCA e plin de planificări, programe și fișe personalizate ale arbitrilor, așezate organizat pe o imensă masă. S-a consumat multă hârtie, dar Avram senior spune că niciun copac n-a fost sacrificat inutil. În stânga biroului, pe perete, este un imens tabel-calendar, cu absolut toate acțiunile arbitrilor sau ale echipei naționale. Data de 27 august sare în ochi: e încadrată de un chenar îngroșat și scrie mare, cu majuscule, NUNTĂ‚. „Se însoară Marius!”, spune mândru șeful CCA. Destul, pentru că trecem la lucruri serioase. Domnule președinte, vă plătește FRF 200.000 de euro dacă veți fi dat afară? Povești! Am un salariu, dar e confidențial. Nu e mai mare însă decât cel al predecesorilor mei, Huzu sau Costică „Vâlcea” (n.r. – 2.500 de euro pe lună). Oricum, eu sunt primul șef al CCA care cere un contract pe cinci ani, cu criterii de performanță.
Care sunt acelea? Semnarea Convenției până în 2012 – e deja semnată. Să avem o brigadă în Liga Campionilor până în 2012 – am avut deja. Să promovăm până în 2012 nu mai puțin de cinci arbitri în Liga I, care să confirme – lucrăm la asta foarte serios.
„Cereți-le banii înapoi!” Totuși, nerealizări nu există? Când am revenit la conducerea CCA, pe lângă obiectivele din contract, eu mi-am propus să readuc încrederea în arbitrii români. Cred că am reușit cam 60%-70%, dar suntem pe drumul cel bun. Oricum, nu mai avem arbitri care pot fi suspectați că vor ajunge la închisoare. Se auzea în toamnă că vor fi fel de fel de „blaturi” la examenele de promovare? Ce s-a întâmplat? M-am dus și le-am zis în față: „Domnilor arbitri, practicile din anii trecuți s-au terminat! Sunt persoane care spun că îl cunosc pe X sau pe Y din CCA sau că vor vorbi cu Vasile Avram, dar că vă costă atât sau atât. S-a terminat! Duceți-vă la oamenii ăia și cereți-le banii înapoi, pentru că, dacă veți promova, o veți face doar prin forțele voastre!”. Examenul a fost organizat impecabil.
Punctual, după turul de campionat, cine a confirmat, cine a dezamăgit și în cine vă puneți speranțele? Balaj, Avram, Dumitru, Deaconu și Hațegan sunt certitudini, Augustus și Drăgănescu, dezamăgiri, iar Unimătan, Comănescu, Istrate, Chivulete și Radu Petrescu, speranțele mele.
„Balaj, la Euro 2012 sau la CM 2014” Apropo de Balaj, poate ajunge la un turneu final? Balaj are șanse reale să arbitreze la Euro 2012 sau la Mondialul din 2014, din Brazilia. Trebuie doar să fie atent, să nu mai facă greșeli ca la meciul Barcelonei, pentru că UEFA are o părere foarte bună despre el.
Să trecem și la conducători. Cine, prin reacția sa, e cel mai dăunător arbitrajului? Ion Crăciunescu, din Liga a III-a! Mă refeream la cei din Liga I… Ar fi Borcea, Dinu Gheorghe, Iancu sau Porumboiu. Eu am vorbit cu ei, am încercat să-i temperez, dar ei au spus că se investesc mulți bani în echipele lor și nu vor să piardă pe mâna arbitrajului. Eu cred că greșesc.
La final, spuneți-ne pe cine vedeți în locul dumneavoastră la conducerea CCA? Balaj sau Deaconu… (pauză) Și Alexandru Tudor!
În 2010 am avut 41 de delegări în Champions League, Europa League și preliminariile pentru Euro. Nu s-a mai întâmplat asta în istorie Vasile Avram, președinte CCA
Nu am nouă arbitri pe care să-i pot trimite oricând, la orice meci, de aceea îmi este uneori greu când fac delegările Vasile Avram, președinte CCA
Înainte să fiu dat la o parte în ultimul mandat, îl convinsesem pe Pierluigi Collina să vină să țină un seminar în România. Cu siguranță va veni acum, deja am discutat cu el Vasile Avram, președinte CCA
PREGĂ‚TIRE – Au profesori-vedetă Minicantonamentul pe care CCA l-a organizat la Brașov și care va începe azi va avea și invitați cu renume. Vasile Avram a reușit să-i aducă în România pe Kyros Vassaras, Jorn West Larsen și David Elleray. Ultimul este cel mai cunoscut dintre cei trei, englezul fiind în prezent atât membru al comisiilor de arbitri ale UEFA și FIFA, cât și al International Board, forul care decide schimbările din regulamentul de fotbal.
Hațegan, premieră internațională CCA a primit zilele trecute o veste bună din partea UEFA. După ce a fost promovat la începutul anului în al treilea eșalon valoric al arbitrilor internaționali, Second Class, Ovidiu Hațegan a primit, pentru prima oară în carieră, un meci în preliminariile CE la seniori. Marius Avram va arbitra și el la începutul lui iunie la un turneu de calificare de elită U 19, care se va desfășura în Turcia.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER